Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Τραυματισμός Ματιών (Eye Injury)

Ανεξάρτητα από τη μορφή του πεδίου διεξαγωγής της δραστηριότητας της αεροσφαίρισης, στην παρακάτω ανάλυση εξετάζουμε τον πρωταρχικό βαθμό επικινδυνότητας τραυματισμού ματιών όπως αυτός μπορεί να προκληθεί από την πρόσκρουση πλαστικού σφαιριδίου τύπου airsoft απευθείας με τον οφθαλμό και όχι τον τραυματισμό από άλλη αιτία π.χ. από το πέσιμο ενός παίχτη στο έδαφος. Όπως έχουμε αναφέρει με παλαιότερο άρθρο μας σε Ελληνικά φόρα αεροσφαίρισης με τη σχετική τοποθέτηση του κ. Αντωνόπουλου Γεώργιου, ειδικευόμενου οφθαλμίατρου στο επάγγελμα, μελετώντας το άρθρο Determinationofsignificantparametersforeyeinjuryriskfromprojectiles (JournalofTrauma, 2005) μας αναφέρει ότι:

“Ως πλέον ισχυρά συσχετιζόμενο μέγεθος με το ρίσκο βλάβης στον οφθαλμό βρέθηκε το normalizedenergy, δηλαδή ο λόγος της ενέργειας προς την επιφάνεια πρόσκρουσης (crosssectionalsurface). Τα ΒΒs στο airsoft είναι μικρά σε διάμετρο και επομένως διοχετεύουν την ενέργεια κρούσης σε μικρή επιφάνεια και άρα με μεγάλη πίεση. Τα όρια του 50% risk για απόπτωση κερατοεπιθηλίου (βλάβη χωρίς μόνιμες συνέπειες), ύφαιμα/παρεκτόπιση φακού (σοβαρές βλάβες), βλάβη αμφιβληστροειδούς (σοβαρότατη βλάβη) και ρήξη βολβού (συχνά καταστροφική βλάβη) ήταν περίπου 1500, 20000, 30000 και 23000 αντίστοιχα σε μονάδες J/m^2 ofnormalizedenergy. (Η ρήξη βολβού φαίνεται να επέρχεται σε χαμηλότερες τιμές από την βλάβη αμφ/δούς). Έλυσα την εξίσωση (δεν υπάρχει στο κείμενο) και είναι η : 0.001 m (0.3048 u)^2 / 2π ( 0.001 d /2 )^2, όπου m η μάζα σε gr, u η ταχύτητα βολής στην κάνη σε fps και d η διάμετρος του BB σε mm. Αν κάνεις τους υπολογισμούς θα δεις ότι με 0.2 grams, 6 mm ΒΒ στα 350 fps βγάζει 40250, δηλαδή ρήξη βολβού/βλάβη αμφ/δούς. Στα 300 fps -> 30000, δηλαδή ρήξη βολβού/βλάβη αμφ/δούς. Κάτω από το 50% risk για σοβαρή βλάβη (παρεκτόπιση φακού) πάμε μόνο με βολές κάτω από 245 fps. Αλλά και πάλι, στα 245 fps είναι 50% risk, όχι 0% risk. Εάν ζητούμε περιορισμό του κινδύνου σε πραγματικά χαμηλά επίπεδα (π.χ. <5%) τα fps πρέπει να κατεβούν περίπου στα 175-190.”

Τα αεροβόλα τύπου airsoft που πωλούνται στο εμπόριο εκ κατασκευής και ανεξαρτήτου κατηγορίας, ξεπερνούν το όριο ασφαλείας γυμνού οφθαλμού των 175 - 190 fps (ήτοι 0.28 J – 0.33 J με ΒΒ 0.2 gr) της μελέτης Determinationofsignificantparametersforeyeinjuryriskfromprojectiles όπως μας την ανέλυσε ο κ. Αντωνόπουλος. Συνεπώς, επ’ ουδενί η δραστηριότητα της αεροσφαίρισης δεν είναι ασφαλής με οποιοδήποτε τύπο αεροβόλου airsoft, σε οποιαδήποτε μορφή πεδίου και σε οποιαδήποτε απόσταση εμπλοκής με απροστάτευτους τους οφθαλμούς. Καθίσταται σαφές ότι είναι απαραίτητη η προστασία των ματιών και περιμετρικά αυτών, με τη χρήση ειδικών αντιβαλλιστικών γυαλιών βάσει τις σκοπευτικές προδιαγραφές ANSI/ASEE Z87.1-2003.

© www.airsoft.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου